Diabulimia, najnowsze trendy żywieniowe, różne postawy żywieniowe, rozpoznawanie zaburzeń odżywiania, pregoreksja, jedzenie popędowe i podnietowe, rola coacha i kompleksowego podejścia do pacjenta – to tylko niektóre z tematów, które będą poruszane podczas konferencji pod hasłem „Jak emocje wpływają na żywienie. Najnowsze trendy w psychodietetyce stosowanej″.
Konferencja odbyła się 28 lutego 2015 roku w Poznaniu, a zorganizowana została przez Food Forum. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęła Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej.Psychodietetyka stosowana – czym właściwie jestPomysł na zorganizowanie konferencji dotyczącej psychodietetyki wyniknął głównie z dostrzeżenia potrzeby kompleksowego spojrzenia na problem psychodietetyki stosowanej oraz nowych trendów pojawiających się w postawach żywieniowych naszych rodaków. W dużej mierze wpłynęła na to również potrzeba kompleksowego podejścia do każdego pacjenta. Głównym celem wydarzenia jest wymiana doświadczeń, wiedzy i opinii związanych z dietetyką stosowaną.– Kształtowanie się postaw związanych z jedzeniem, otyłość, zaburzenia odżywiania, a więc bulimia czy anoreksja, ale także to ważne elementy psychodietetyki – mówi dr Jolanta Nalewaj, Kierownik Katedry Psychodietetyki Studiów Podyplomowych Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. – Spotykamy się, aby dyskutować i zwrócić uwagę na nowe metody i narzędzia w pracy psychodietetyka. W swojej wystąpieniu skupię się na trendach żywieniowych. Przeanalizuję które z nich są kreacją na potrzeby rynku i tymczasową modą, a które faktycznie mogą pomóc w leczeniu pacjenta – dodaje dr Jolanta Nalewaj.Doktor Nalewaj wystąpiła podczas konferencji z wykładem pod tytułem „Trendy żywieniowe, postawy i zachowania związane z jedzeniem w ostatnim czasie”. Z kolei na temat „Pracy z pacjentem o różnym poziomie motywacji” mówiła dr Anna Januszewicz z Katedry Psychologii Klinicznej, Zdrowia i Rehabilitacji z Wydziału Zamiejscowego SWPS we Wrocławiu. Konferencja cieszyła się dużym zainteresowaniem uczestników. Była też bardzo pozytywnie oceniana i komentowana w mediach.
Konferencja odbyła się 28 lutego 2015 roku w Poznaniu, a zorganizowana została przez Food Forum. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęła Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej.Psychodietetyka stosowana – czym właściwie jestPomysł na zorganizowanie konferencji dotyczącej psychodietetyki wyniknął głównie z dostrzeżenia potrzeby kompleksowego spojrzenia na problem psychodietetyki stosowanej oraz nowych trendów pojawiających się w postawach żywieniowych naszych rodaków. W dużej mierze wpłynęła na to również potrzeba kompleksowego podejścia do każdego pacjenta. Głównym celem wydarzenia jest wymiana doświadczeń, wiedzy i opinii związanych z dietetyką stosowaną.– Kształtowanie się postaw związanych z jedzeniem, otyłość, zaburzenia odżywiania, a więc bulimia czy anoreksja, ale także to ważne elementy psychodietetyki – mówi dr Jolanta Nalewaj, Kierownik Katedry Psychodietetyki Studiów Podyplomowych Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. – Spotykamy się, aby dyskutować i zwrócić uwagę na nowe metody i narzędzia w pracy psychodietetyka. W swojej wystąpieniu skupię się na trendach żywieniowych. Przeanalizuję które z nich są kreacją na potrzeby rynku i tymczasową modą, a które faktycznie mogą pomóc w leczeniu pacjenta – dodaje dr Jolanta Nalewaj.Doktor Nalewaj wystąpiła podczas konferencji z wykładem pod tytułem „Trendy żywieniowe, postawy i zachowania związane z jedzeniem w ostatnim czasie”. Z kolei na temat „Pracy z pacjentem o różnym poziomie motywacji” mówiła dr Anna Januszewicz z Katedry Psychologii Klinicznej, Zdrowia i Rehabilitacji z Wydziału Zamiejscowego SWPS we Wrocławiu. Konferencja cieszyła się dużym zainteresowaniem uczestników. Była też bardzo pozytywnie oceniana i komentowana w mediach.