Przed 2050 rokiem produkcja żywności na świecie powinna zostać zwiększona 2,5-krotnie. W związku z tym wiele ośrodków na świecie, łącznie z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu prowadzi badania dotyczące tzw. nowej żywności. Trwa prawdziwa walka z czasem. W chwili obecnej liczba głodujących ludzi na świecie wynosi 920 mln. Jednocześnie u kolejnych pokoleń sytych Europejczyków spada poziom wiedzy o pochodzeniu jedzenia. -Z lodówki - stwierdzą niektórzy nastolatkowie mieszkających we Wrocławiu czy Opolu, nieco zdumieni pytaniem o pochodzenie mleka, które piją. Na szczęście zdarzają się wyjątki. Grupa młodych ludzi posiadających większy zasób wiedzy ma okazję zweryfikować swoje umiejętności. Na najlepszych czekają indeksy.
Zadania mogą dotyczyć rozpoznania chorób jakie zaatakowały przedstawioną roślinę, podjęcia decyzji jaki pokarm dać zwierzętom z danej zagrody, a nawet oceny stanu zdrowia koni lub prosiąt. Być może licealista otrzyma kartkę z ołówkiem i będzie musiał zmierzyć się z zaprojektowaniem ogródka bądź rozplanowaniem najlepszego umiejscowienia warzywniaka. W grupie 140 olimpijczyków, jacy zagościli na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu znaleźli się najlepsi ze grona 1359 uczniów kształcących się w 34 szkołach średnich, którzy w okresie jesiennym uczestniczyli w szkolnej rywalizacji. Okręgowe eliminację objęły bloki tematyczne dotyczące: produkcji roślinnej, produkcji zwierzęcej, mechanizacji rolnictwa, agrobiznesu, żywienia człowieka, gospodarstwa domowego oraz architektury krajobrazu. Finaliści i laureaci eliminacji centralnych otrzymają główną nagrodę w postaci indeksu na wybrany kierunek studiów w krajowej uczelni rolniczej. W gronie finalistów stopnia centralnego zazwyczaj znajdują się 3-4 osoby, które wypadły najlepiej w eliminacjach na stopniu okręgowym. Jeśli laureaci zdecydują się na Wrocławski Uniwersytet Przyrodniczy w zależności od bloku tematycznego w jakim odnieśli sukces będą mogli rozpocząć studia na: budownictwie, inżynierii środowiska, ochronie środowiska, rolnictwie, technice rolniczej i leśnej, ekonomii, zootechnice, ogrodnictwie bądź inżynierii bezpieczeństwa. Warto wspierać olimpijczyków i im kibicować, gdyż do 2050 r. produkcja żywności powinna zostać zwiększona niemal 2,5-krotnie.....
Zadania mogą dotyczyć rozpoznania chorób jakie zaatakowały przedstawioną roślinę, podjęcia decyzji jaki pokarm dać zwierzętom z danej zagrody, a nawet oceny stanu zdrowia koni lub prosiąt. Być może licealista otrzyma kartkę z ołówkiem i będzie musiał zmierzyć się z zaprojektowaniem ogródka bądź rozplanowaniem najlepszego umiejscowienia warzywniaka. W grupie 140 olimpijczyków, jacy zagościli na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu znaleźli się najlepsi ze grona 1359 uczniów kształcących się w 34 szkołach średnich, którzy w okresie jesiennym uczestniczyli w szkolnej rywalizacji. Okręgowe eliminację objęły bloki tematyczne dotyczące: produkcji roślinnej, produkcji zwierzęcej, mechanizacji rolnictwa, agrobiznesu, żywienia człowieka, gospodarstwa domowego oraz architektury krajobrazu. Finaliści i laureaci eliminacji centralnych otrzymają główną nagrodę w postaci indeksu na wybrany kierunek studiów w krajowej uczelni rolniczej. W gronie finalistów stopnia centralnego zazwyczaj znajdują się 3-4 osoby, które wypadły najlepiej w eliminacjach na stopniu okręgowym. Jeśli laureaci zdecydują się na Wrocławski Uniwersytet Przyrodniczy w zależności od bloku tematycznego w jakim odnieśli sukces będą mogli rozpocząć studia na: budownictwie, inżynierii środowiska, ochronie środowiska, rolnictwie, technice rolniczej i leśnej, ekonomii, zootechnice, ogrodnictwie bądź inżynierii bezpieczeństwa. Warto wspierać olimpijczyków i im kibicować, gdyż do 2050 r. produkcja żywności powinna zostać zwiększona niemal 2,5-krotnie.....